Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

РОЖДЕСТВЕНСКО ПОСЛАНИЕ до боголюбивия клир, всечестното монашество и всички православни християни от Сливенска епархия

17 декември 2020 10:19, Канцелария (Сливенска Митрополия)
Излъчване: Митрополия Сливен преди 3 години, брой четения: 2305
Сливенски Митрополит Йоаникий

РОЖДЕСТВЕНСКО ПОСЛАНИЕ

до боголюбивия клир, всечестното монашество и всички

православни християни от Сливенска епархия

 

„Слава във висините Богу и на земята мир,

Между човеците благоволение”. /Лк. 2:14/

Преди повече от две хиляди години ангелите изпяха тази дивна песен, която и днес услажда боголюбивите души. Тази песен не заглъхна в православните храмове през вековете, защото имаше небесна сила. Тази песен и днес огласява Божиите домове, като ни поучава и наставлява как достойно да празнуваме пресветлото Рождество Христово. „Христос се ражда, за да възстанови падналия преди образ”. /Молитва на проскомидията/ Ражда се, Tози „Чуден Съветник, Бог крепък…Княз на мира” /Ис 9:6/, Който донесе небесен мир и Който с учението си обновява света.

Затова е величествен този празник. Затова е радостен този ден. Затова прославяме, величаем и се покланяме на Богомладенеца Господ Иисус Христос, Който се ражда на земята, за да ни даде най-великата заповед за любовта, за да промени живота на повярвалите в Него.

„Блажени миротворците” /Мт 5:9/, ето как тълкува св. Йоан Златоуст тези Христови думи: „С това Христос не само осъжда взаимно несъгласие и ненавистта между хората, а иска нещо повече – именно да примиряваме разногласията и на другите; в този случай също говори за духовна награда. Каква? „Защото те ще се нарекат синове Божии, /Мт 5:9/ тъй като и делото на Единородния Божий Син се заключава в това – да съедини разделените и да примири враждуващите”.

А колко е важен мирът! Колко е нужна любовта! Колко е потребна благата воля!

Но има ли мир днес в сърцата и душите ни? Има ли мир в семействата, когато сме свидетели на толкова разводи? Обществото ни не страда ли от несъгласия и раздори, от противоречия и оскърбления?

Ако мразим, враждуваме и отмъщаваме на ближните си, не прогонваме ли мира от себе си?

Тази година празнуваме Рождество Христово при сложна ситуация. Пандемията от коронавирус смути много християни, нанесе много поражениния и промени много програми. Това изпитание е голямо, но и безпокойството и грижите на управляващите са също големи, които не по-малко страдат и съчувстват. Ние сме благодарни за грижите и изпълняваме всички ограничения, защото са полезни. Какво четем в светата Библия: „Почитай лекаря с чест…защото Господ го е създал” /Сирах 38:1/.

Всяка рана на тялото поражда болка. Всеки грях поражда скръб в душата. Както тялото, така и душата трябва да бъдат лекувани.

Нека да чуем и се поучим от думите на св. Йоан Златоуст, който най-точно е написал: „Ами ако не се вразумим и останем зли – кажи ми – Бог няма ли да прати наказание”? И още „О, голямо коварство на дявола! О, безчовечно човеколюбие! На дявола принадлежи мисълта, обещаваща безполезна милост и правеща хората нехайни, понеже знае, че страхът от наказание, като някаква юзда сдържа душата ни и обуздава пороците. Той прави всичко възможно, за да изтръгне страха из корен, та после безстрашно да се понесем в пропастта”.

За излекуване и изцеление на греховете служат поста, покаянието, изповедта, смирението, кротостта и други добродетели.

Сърдечно поздравявам свещенослужителите, служителите при светата Сливенска Митрополия, монасите, монахините и православните християни с преславното Рождество Христово.

Всичко да се обединим, та с едно сърце и една душа да прославим Новородилия се Богомладенец и да Го помолим да дарува мир, любов, разбирателство и спокойствие. Амин!

ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!

ЧЕСТИТА НОВА 2021 ГОДИНА!

 

25.12.2020 г.

РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО

 

+ Сливенски Митрополит

Йоаникий