Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Стартира ежегодната Информационна кампания за превенция на трафика на хора и киберпрестъпността, организирина от МКБТХ – Сливен

08 февруари 2021 08:55, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 3 години, брой четения: 479
Informacionna_kampaniq

Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ), гр. Сливен стартира ежегодната Информационна кампания за превенция на трафика на хора и киберпрестъпността, в контекста на използването на нови технологии от трафикантите с цел набиране и експлоатация на жертви.

Партньори в инициативата са Община Сливен, Фондация „Инициатива и съпричастност” – Сливен и Европейски информационен център „Европа Директно” – Сливен.

Според доклад на Европейската комисия от октомври 2020 г., относно напредъка в борбата с трафика на хора, се отчита, че трафикантите стават все по-опитни в използването на технологиите и интернет за разширяване на престъпната си дейност онлайн, както и за инвестиране и укриване на приходите си от такава дейност. В редица държави-членки интернет и свързаните с него социални медии са сред най-често използваните инструменти за набиране на жертви на трафик, като децата са изложени на особено голям риск. Информационните и комуникационни технологии се използват за набиране, организиране на транспорт и настаняване на жертви, рекламиране на услугите на жертви, комуникация между извършители и контрол на жертвите, както и за прехвърляне на приходите от престъпната дейност.

Именно поради тази причина в рамките на информационната кампания, с цел насърчаване на по-безопасното и по-отговорно използване на интернет, са предвидени обучителни сесии с ученици от прогимназиален етап на основното образование, както и разширяване обхвата на превантивните дейности чрез надграждане на партньорството между МКБТХ – Сливен и Европейски информационен център „Европа Директно” – Сливен и обхващане на ученици от гимназиален етап на средното образование в Община Твърдица. В партньорство с Фондация „Инициатива и съпричастност” – Сливен се планира и провеждането на целенасочени превантивни дейности с фокус една от най-рисковите групи – лица със специални потребности.

По време на кампанията основен акцент ще бъде поставен върху интернет и по-конкретно социалните мрежи като средство за въвличане в трафик на хора и експлоатация с цел насилствена проституция, принудителен труд, държане в принудително подчинение, експлоатация с цел просия и джебчийство, отнемане на телесни органи, тъкани и клетки, трафик на бременни жени с цел продажба на новородените им.

Едновременно с това в рамките на кампанията глобалната мрежа ще бъде използвана като инструмент за противодействие и превенция на трафика на хора.

С цел предоставяне на информация за възможно докладване на заплахи в интернет, ще бъдe популяризиран сайтa www.cybercrime.bg на отдел „Киберпрестъпност” при Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” – единствената специализирана структура сред правоприлагащите органи в Република България, работеща по противодействие на всички различни форми на сексуална експлоатация и други форми на насилие на деца в онлайн пространството.