Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Сливен се включи в онлайн дискусията „Енергийна ефективност на регионите 2021“

25 февруари 2021 15:19, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 3 години, брой четения: 469
Online_diskusiq

Община Сливен се включи в интерактивна публична онлайн дискусия на тема „Енергийна ефективност на регионите 2021“, организирана от евродепутата Ева Майдел. На нея беше представен справочник за възможностите за българските региони в светлината на Европейската зелена сделка и усилията на общините за устойчиво възстановяване и постигане на енергийните и климатични цели на Европейския съюз. В справочника, изготвен по инициатива на евродепутата и с експертната помощ на Центъра за енергийна ефективност „ЕнЕфект“, има и информация как да се планира по-добре използването на енергията от страна на общините – да представят плановете и идеите си за енергийни проекти и инициативи във всички сфери като градско осветление, градски транспорт, сграден фонд, мерки за енергийна ефективност, партньорства с бизнеса и други.

„Политиките за енергийна ефективност са един от малкото икономически ефективни начини да се подобрят условията на градска и околна среда и да се повиши удовлетвореността на гражданите от условията на живот и качеството на общинските услуги – удобен и беземисионен градски транспорт, чист въздух и природа, уютни училища и детски градини, комфортни жилищни сгради и по малко енергийно бедни домакинства. Това са част от причините ние да се свържем и да работим с експертите от „ЕнЕфект“ в изготвянето на този справочник с информация как общините могат да планират по-ефективно потреблението и добива на енергия на своята територия, как да развиват партньорства, как даподобряват комуникацията“, заяви Ева Майдел.

В събитието, като представител на държавата, се включи министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„Поздравявам екипа, разработил справочника. Това е един изключително навременен документ, който показва много добра експертиза. Сигурна съм, че той ще бъде от полза за регионите и общините така, че те да могат да изпълняват успешно мерките, свързани с енергийна ефективност и с прехода към нисковъглеродна икономика“, каза от своя страна енергийният министър.

Община Сливен беше представена от заместник-кмета по икономическото развитие инж. Стоян Марков. Пред участниците в дискусията той посочи какви стъпки е предприела Общината и какви са бъдещите й планове в развитието на Сливен като един модерен и зелен регион.

„Сливен вече има изработен и обсъден проект на план за интегрирано развитие на общината през следващия програмен период 2021-2027 г. В него ясно се вижда нашето желание и визия Сливен да бъде модерна, иновативна и зелена община. Специален фокус в нашия план са зелената инфраструктура и чистата околна среда. Имаме и приоритет за балансирано, устойчиво и интелигентно развитие, мобилност и екологична инфраструктура“, отбеляза Марков.

Той посочи, че Общината е съчетала националната и европейската политики в тази посока като е насочила основни инвестиции в областта на нисковъглената икономика, зелените инвестиции, надобщинското сътрудничество в организирането на тези политики, сътрудничеството с останалите общини и области от региона, както и с бизнеса. Особено голямо внимание е отделено на проектите, които ще могат да се реализират, изпълнявайки Националния план за възстановяване и устойчивост.

Стоян Марков подчерта, че Общината вече работи по изграждането на Сливен като по-зелен, иновативен и енергийно ефективен град, реализирайки и подготвяйки различни проекти в тази насока. Санирани са част от сградите на учебните заведения и детски градини, над 51 жилищни блока, оптимизира се уличното осветление, напълно обновен е автобусният парк, като предстои закупуване на нови електробуси и тролейбуси.

„Балансираното, устойчиво и интелигентно развитие на градската среда и екологичната инфраструктура на Община Сливен и занапред ще продължи, изпълнявайки новия план за развитие“, заяви в заключение заместник-кметът.

Идеята на днешната дискусия беше да се споделят добри практики, да се набележат основните виждания на българските общини и да се имат предвид при централното планиране на бъдещите инструменти и фондове за помощ на енергийния преход. В нея опит в тези направления споделиха още кметовете на Бургас и Стара Загора, както и заместник-кметовете на Столична община и Смолян. Първото представяне на справочника се състоя миналата седмица с кметовете на Северна България и с участието на вицепремеиера Томислав Дончев.

Снимки

Online_diskusiq