Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Ръководството на областна администрация присъсва на поклонение по повод 133 – годишнината от освобождението на Сливен от османско иго

17 януари 2011 13:47,
Излъчване: Област Сливен преди 13 години, брой четения: 1255
снимка

Днес, 17.01.2011 г. от 11.00 часа на площад „17 януари” в квартал „Клуцохор” се проведе ритуал – поклонение по повод 133 – годишнината от освобождението на Сливен от османско иго. В ритуала участваха военното подразделение от танковата бригада в Сливен и военният духов оркестър.

На тържествения ритуал присъстваха областният управител г-н Марин Кавръков, заместник областните управители г-н Пейчо Пейчев и г-н Христо Карабекиров, народният представител от ПП „ГЕРБ” г-жа Десислава Танева, зам. кметът на община Сливен г-жа Радост Костова, председателят на общински съвет Сливен г-жа Мария Григорова, представители на държавни и общински институции, на политически партии и организации, много граждани.

С тържествен строй военнослужещи от Центъра за подготовка на танкови подразделения посрещнаха официалните лица.

Заупокойна молитва и благодарствен молебен бяха отслужени в памет на загиналите.

В знак на признателност в памет на героите, отдали живота си за освобождението на Сливен, бяха поднесени венци и цветя от името на областния управител Марин Кавръков, държавни институции, обществени организации, политически партии и граждани.

През мразовитите януарски дни на 1878 година в Сливен влизат първите руски войни. Начело на ликуващото гражданство са първенците на града и духовенството. Сред посрещачите е и поетът на България и на бунтовен Сливен даскал Добри Чинтулов. Вече сляп, треперещ от вълнение и радост той произнася приветствено слово: „Елате, елате, така дългоочаквани гости, пристъпете със смела крачка в нашия град. Неговото население, измъчвано от тежките страдания, със сълзи на очи ви чака, с отворени обятия!” Тези думи са изписани на паметника на площад „17 януари” в кв. „Клуцохор” тях са чели поколенията преди нас, днес четем ние, а почитайки и спомняйки си за този ден ще четат и поколенията в бъдеще.

Снимки

снимкаснимкаснимка