Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Започна прилагането на бустерна доза на ваксините в област Сливен

29 септември 2021 16:33,
Излъчване: Област Сливен преди 2 години, брой четения: 383
vaks

В Сливенска област започна прилагането на бустерна доза на ваксините, съобщи Областният кризисен щаб. Засега тя се поставя на лица от рисковите групи - медицински персонал, граждани над 65 години, трансплантирани пациенти, онкоболни, пациенти на хемодиализа или на имуносупресивна терапия и други лица в риск. Всеки желаещ от тези групи може да посети вече работещите имунизационни пунктове, уточниха от РЗИ. Препоръчва се денят и часът на посещението да бъдат уговорени предварително по телефона с избрания ваксинационен пункт. Към момента все още не се издава електронен сертификат за бустерните дози, очаква се той да бъде изработен в най-скоро време.

 

86 са новите случаи на COVID-19, диагностицирани вчера в Сливенска област. Тенденцията е за повишаване на заболеваемостта, която вече е над 400 души на 100 хил. души население при средна заболеваемост за страната от 311 души. Сред новите болни са две деца на 1 и на 2 години, трима ученици, двама учители. Карантинирани са класове и контактни лица на болните. Дадени са предписания, епидемиологичните проучвания продължават.

 

Наблюденията на РЗИ показват, че по-голяма част от болните се заразяват в семейни огнища или по време на организирани масови прояви, макар и на открито.

 

Щабът благодари на гражданите за отговорното поведение и напомня, че носенето на предпазни маски за лице в закрити площи, спазването на физическа дистанция, избягването на струпвания от хора и редовната дезинфекция ограничават разпространението на вируса. Ваксинационните пунктове работят по график, публикуван в сайта на РЗИ, включително и през почивните дни. Има възможност за извършване на ваксинация от мобилни екипи в производствени колективи, администрации, в малки или отдалечени населени места.