Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Какви консумативи са необходими за 3d принтерите ?

07 октомври 2021 16:32, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Без източник преди 2 години, брой четения: 809
Какви консумативи са необходими за 3d принтерите ?

Преди да се впуснем в уточнения за всички необходими принадлежности, необходими за работата на 3d принтерите, нека поясним тяхната същност. Имайки предвид динамичното развитие на технологичните процеси, появата на тези устройства е просто част от прогреса. Достигането на нови висоти в принтирането е вече реалност, благодарение на иновациите.

 

Тяхното функциониране и устройство са действително сложни, но най-общо се състоят от софтуер и хардуер. Най-общо казано от компютърно заложения файл се изграждат триизмерен детайл. Технологията се отличава с това, че модела се създава чрез наслояване на избрания материал.

За да върви гладко и безпроблемно процеса е необходимо поддържането в наличност 3d принтер консумативи . Като всяка друга машина, така и принтерите от ново поколение изискват подмяна на определени консумативи. Макар, че на пазара се предлагат най-различни видове и марки триизмерни принтери, ще изведем най-основните от тях.

 

Необходими консумативи за работа с 3d принтер

Според вида на принтера, се различават и необходимите материали за работа с него. Разграничение се прави между принтери, които обработват детайлите чрез специална термопластична нишка и такива, които печатат чрез смола.

 

Филамент

Термопластичните нишки са познати още като филаменти, при които също преобладава разнообразие. Разновидностите на тези материали се изразява в множество цветове, различни размери и дебелина. В зависимост от параметрите на машината се избира и подходящ диаметър филамент.

 

Различават се и материалите, от които са съставени нишките, като най-популярни и избирани са PLA- полимлечна киселина, ABS - Акрилонитрил-бутадиен-стирол и PETG - полиетилен терефталат/пластмаса. Като това, което ги отличава основно са техните свойства.

 

PLA филаментите се избират главно заради лесния печат, който осигуряват по време на работа. Но освен това изградения детайл се отличава с издръжливост и шансовете от деформирани са сведени до минимум.

 

Филаментите спадащи към ABS се открояват с изключителна устойчивост. Но за да бъде достигнат резултата, процеса на обработка е по-сложен. Като най-разпространени се считат PETG филаментите, които са среден вариант между предните два. Въпреки това, този материал се отличава с гъвкавост, свойство което не е за подценяване.

 

Смола

 

Някои 3d принтери са проектирани да работят посредством синтетична смола. Тя се втвърдява чрез UV лъчението, но може да се осъществи и чрез лазер. По този начин се реализират триизмерните детайли, при нейната употреба.

 

В зависимост от търсения ефект можем да разграничим няколко вида - стандартна, гъвкава,твърда, дентална и други. Всяка една от тях притежава различни свойства, които са специфични според потребностите.

 

Употребата на смолата датира още от осемдесетте години, но се прилага и до днес. Тази стара технология, позната още като SLA, намира все още приложение заради неповторимата детайлност. Стереолитографията е изключително използван метод при изграждането на малки по размер и обем детайли.

 

Лепило

 

Процеса е познат още като адхезия, които при печатане възпрепятства отклоняване на формата на детайла, чрез прилепване. Иновативното лепило играе ролята на фиксатор, който не позволява изкривяване на детайлите. В общия случай това са лепилата, които се използват в триизмерното принтиране.

 

Тяхната употреба е меко казано задължителна, защото вероятността от деформация понякога е голяма. Лепилото е необходимо само за онази категория принтери, които работят чрез филаменти. Обикновено се прилага при 3d печата на големи детайли, при които риска от девиация е по-голям.

 

Особености при неговото приложение също има и те се характеризират с нивото на температура. С други думи, колкото по-високи са градусите при обработка, толкова по-различно е нивото на залепване.

При стандартна или ниска адхезия се наблюдава по-лесно отлепяне на детайлите. Докато достигането на високи градуси се налага при изграждане на сложни или по-дълги модели.

 

Разновидностите при лепилата предназначени за 3d печата, са спрямо използваните филаменти. Разграничение можем да направим в зависимост от това дали ще се прилага за професионална или домашна употреба.

 

Източник на снимката: Unsplash