Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Необходимост от правилен избор на покривка за маса

07 октомври 2021 16:36, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Без източник преди 2 години, брой четения: 705
Необходимост от правилен избор на покривка за маса

Трудно е да си представим изискана маса без красиво оформление. Трябва да сме запознати с различните видове покривки и салфетки, да направим правилен избор, да направим точното оформление и сервиране, за да създадем приятна, изискана или тържествена атмосфера, в зависимост от случая.

Да поговорим първо за формата на покривките за маса. Разнообразието е голямо, което предполага да създадем желаната обстановка.

-Класически бели варианти с различна форма.

-Разноцветни варианти, които идеално се комбинират с оформлението на декора.

-Покривки с бродерии, които изглеждат разкошно.

-Детски варианти, оформени в любимия стил на децата.

-Плетени изискани модели.

-Всекидневни варианти за ежедневни семейни трапези.

-Тематични покривки за специални поводи.

Относно формата на покривките – специалистите съветват да се избират такива варианти, които да повторят формата на масата. Днес на пазара е наличен широк асортимент от квадратни, правоъгълни, кръгли модели. Интересни са вариантите при масите с кръгла форма. Печелят стилните комплекти от комбинация на кръгла покривка с допълнение от квадратен елемент отгоре. В този случай успешно може да съчетаете два цвята, които контрастират, създавайки идеална цветова комбинация.

Особено е важно да обърнем внимание на материала, от който е направена покривката, която избираме . Моделите от натурални тъкани изглеждат изискано и привлекателно. Може да се оформи масата в един стил, когато всички елементи на декора си хармонират красиво. Натуралните тъкани отговарят на правилата на деловия етикет. Правилните решения при оформлението на масата позволяват да се подчертае стила и изискаността на домакините. И тук е моментът да припомним, че моделите от натурални тъкани се използват в по-редки и специални случаи, защото изискват специални грижи при пране и гладене. И от практична гледна точка се предпочитат изкуствени материи, които изискват по-малко грижи, но също са качествени и красиви. Може да си набавите няколко варианта покривки от акрил или полиестер, които да редувате. Те също ще оформят красиво вашата маса с богатото си разнообразие от форми, съобразени с търсените от вас.

Трябва да се обърне специално внимание и на размера на покривката. Тя трябва да пада на не по-малко от 20 см. отстрани на масата. Тържествените поводи предполагат дълги до пода покривки. Решение, което изглежда особено стилно и позволява съчетаването на няколко вида покривки.

Не по-малко важен е и цветът на покривките. Най-стандартните решения са белоснежните варианти, които чудесно се съчетават с елементи от декора на помещението. Неутрални цветове като бяло, бежово или цвят на кафе, позволяват да се приготвят маси както за семейни, така и за фирмени тържества. Тези разцветки имат преимуществото чудесно да се съчетават със съдовете за сервиране, създават изискан вид на масата, всички блюда върху тях изглеждат впечатляващо и апетитно, позволяват използването на салфетки с красиви форми. Светлата покривка може да се приеме за базово покритие на масата. Избраният вариант може да се комбинира идеално с цветни допълнителни решения. Цветните покривки се използват особено често в ресторанти или зали, като избраният цвят трябва да създава единна композиция с общата визия на помещението. А с помощта на салфетките може да се внесе разнообразие в декора на масата, което ще бъде проява на индивидуалната фантазия, стил и изящество.