Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Кметът Стефан Радев ще предложи облекчения за ресторантьорите заради трудностите им в коронакризата

28 октомври 2021 17:09, Връзки с обществеността
Излъчване: Община Сливен преди 2 години, брой четения: 424
среща

 Кметът Стефан Радев ще предложи облекчения на наемите и тротоарното право, които заплаща ресторантския бизнес заради трудностите, произтичащи от коронакризата и въвеждането на зеления сертификат. Това стана ясно след среща на кмета с представители на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация в Сливен, които днес протестират срещу начина на въвеждане на зелените сертификати от държавата. Те потърсиха съдействие от Стефан Радев за мерки, които Общината може да предприеме, за да бъдат облекчени в трудната ситуация – да се освободят от плащане на тротоарно право и общински наеми до края на юни 2022 г.

„Проблемите, които изпитват представителите на хотелиерския и ресторантьорския бизнес в момента, са сериозни. Браншът е значим за нашия град, в него има заети много млади хора. Със сигурност ще го подкрепим, както го подкрепяхме и до 30 септември, когато имаше намаление от 50 процента от наеми и тротоарно право за фирмите, които стопанисват общински обекти. Ще проучим дали законово съществува още тази възможност и ще предложа на Общинския съвет облекчения. Може би ще бъде на етапи, като на първо време - до края на годината да намалим до нула тротоарното право, а наемите - може би пак на 50 процента“, каза кметът.

В декларация до президента и правителството ресторантьорите изразяват опасенията си от фалити, отчитат масово напускане на персонал и спад от около 80 процента на посещаемостта в обектите им след въвеждане на зеления сертификат. Настояват държавата да приеме социални и икономически мерки в подкрепа на заведенията и хотелите, сред които трайно удължаване на мярката 60/40.