Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Рождественско послание от Сливенски Митрополит Йоаникий

20 декември 2021 15:41, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Митрополия Сливен преди 2 години, брой четения: 1906
Сливенски Митрополит Йоаникий

РОЖДЕСТВЕНСКО ПОСЛАНИЕ

 

До Боголюбивия клир , Всечестното монашество

и православните християни на Сливенска епархия

 

Велика е тайната на благочестието –

Бог се яви в плът / I Тим. 3:16/.

 

Макар за последните 20 века стотици богослови да са изказали хиляди слова за Христовото Рождество, по-внимателните слушатели всякога чувстват, че остава нещо отвъд думите, нещо, което не може да бъде изказано, описано, обяснено в пълнота от човешката реч; някаква тайна, в която докрай не могат и Ангелите да проникнат, която може да бъде съзерцавана, преживявана, прославяна, но не и изказана докрай…Защото е неизследима и предълбока тайната – както казва св. ап. Павел: “Велика е тайната на благочестието – Бог се яви в плът.“ / I Тим.3:16/.

И наистина, в тази тайна не може да проникне нито най-проницателния човешки ум, нито неговата днешна гордост – компютърът на изкуствения интелект.

Тогава, как да сме сигурни, че Родилият се във Витлеем Иудейски Иисус е и Вседържителят Бог? Какви са доказателствата? Много и различни. Но най-важното от тях е свидетелството на най-верните свидетели.

Христос се роди, както Го бяха предвъзвестили пророците; “живя между нас.“ /Йн 1:14/, на което очевидци бяха Апостолите; възвестен беше с богоразумието на светителите; изповядван в страданията на мъчениците; явен в свръхестествените подвизи на преподобните.

Има ли по-достоверни свидетели в цялата вселена и в цялата човешка история? Свидетели, които показаха как човеколюбието на въплътилия се Бог блести в изцеленията на светите лекари – безсребреници, благодатта Му сияе в чудесата на всички светии, името Му събира при Него хората от всички раси и народи, във всички времена – от Рождеството Му и до днес правейки тези, които заради Адам са братя по кръв, да станат в Христа и братя по Дух, да станат нова твар. / Гал. 6:15/.

Същият Апостол, който откри тайната на благочестието в Боговъплощението, намира още, че “голяма печалба е човек да бъде благочестив“. / I Тим. 6:6/. Напразно, обаче, някои мислят, че да бъдеш благочестив и добродетелен е възможно и без Христос, че “всички религии водят към Бога.“ Коренът на всяка добродетел – пише преп Иустин Попович е в Христа Бога, затова и истинската праведност е цялата от Бога.“

Днес в навечерието на 2022 година от Христовото Рождество, ни връхлитат небивали изпитания и бедствия, които смущават и тревожат милиони човеци.

Откъде дойде всичко това? Наистина, то дойде от оскудяването на вярата в Христос, от презрението към благочестието, което Той ни проповядва, от изоставянето на стремежа към добродетелите, които Той яви, раждайки се като Човек, за да видим и се убедим, че това именно е единствено потребно / Лк 10:42/, че то преимуществено прави човека човек, а и бог по благодат.

Вместо Него, светът, който “ Го не позна“ / Йн 1:10/, който не повярва в Богомладенеца, и Го преследва още от Рождението Му, всякога вместо благочестието и добродетелта си избира “похотта на плътта, похотта на очите и гордостта житейска.“ / I Йн 2:16/. Тази гордост поражда вярата в науката като идол – че уж тя щяла да спаси света със своите открития; неутолимата жажда за ймане на още и още, с цената на всичко; пренебрегването на богообразния дух заради евтините удоволствия на тленната плът.

А ние – как ние ще застанем днес пред Родилия се заради нас Христос? С горящото кандилце на сърцето, носещо вярата на пастирите или с помислите на съмнението и с оскудяването на любовта?

Със златосияйните и благоуханни дарове на боголюбието и човеколюбието или с разяждащата душата смрад на неразкаяните грехове?

“Дяволът – казва св. Йоан Златоуст – като враг на света, ненавистник на съгласието и баща на злобата, колкото се радва и тържествува, когато се предаваме на гняв, караме се и се нападаме помежду си, толкова и скърби, когато имаме мир и съгласие помежду си и обуздаваме гнева си.“

Наистина , “велика е тайната на благочестието – Бог се яви в плът“, затова и празникът на Рождеството Му е велик, и даровете Му и милостите Му към нас са велики, но и отговорността за това – как всеки от нас ще употреби тези дарове е велика, а измеренията й вечни.

Затова, докато имаме още време, нека повече от всичко да проявяваме велико усърдие във вярата и добродетелта – в тях е ключът за тайната на благочестието, в тях е и едничката надежда за намиране на правилния път в това така объркано време, в тях е залогът, че ще бъдем с Христа и тук, и във вечността!

ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!

ЧЕСТИТА НОВАТА 2022 ГОДИНА! АМИН!

 

25.12.2021 г. + Сливенски Митрополит Йоаникий

гр. Сливен