Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Паметна плоча ще напомня за делото на Щилияна Панова, Майката на всички сираци в Сливен

29 декември 2021 13:45,
Излъчване: Област Сливен преди 2 години, брой четения: 480
Минчо Афузов

Възпоменателна плоча на Щилияна Панова ще пази паметта на сливенци за жената, посветила целия си живот на благотворителност в полза на бедните и нуждаещите се. Мемориалният знак е поставен на фасадата на Националната художествена гимназия „Димитър Добрович” в Сливен. Сградата на училището е построена през 1928 година по инициатива на Щилияна Панова, със специално предназначение. В нея е бил разкрит пансион "Майчина длъжност", където са намирали подслон, грижа и топлина сливенските деца, останали сираци по време на трите освободителни войни в началото на 20 век.

Плочата бе открита от областния управител Минчо Афузов в присъствието на екипа му, преподаватели и ученици от гимназията, общественици. Сред тях бяха и наследници на Панова. Събитието стана възможно благодарение на инициативата на зам.областния управител Димитринка Петкова и директора на НХГ „Д. Добрович” Александър Дойчинов.

Щилияна Панова е родена през 1870 година в семейството на Андрей Шишков. Завършила е Робърт колеж. Съпругът й Димитър Панов напуска този свят едва на 34 години. През 1913 холера причинява смъртта на единствения й син. От този момент нататък тя се посвещава изцяло на благотворителност. Образованата сливенка от млада спечелила уважението на съгражданите си със състрадателното си сърце. След тежките житейски загуби и обрати тя потърсила утеха в грижата за осиротелите деца. В историческите бележки за живота й я наричат Майката на всички сираци.

В ново време някогашният пансион е храм на изкуството и младежта. Той стана дом на Националната художествена гимназия „Д. Добрович” – едно от елитните училища в страната. Гимназията обучава и възпитава дарования от различни населени места. Учениците и преподавателите участват в множество различни благотворителни проекти, включително в намирането на артистични решения за подобряване на градската среда.

Снимки

ПетковаАндоновПанорамна