Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Какво трябва да знаем за приема и настаняването на гражданите от Украйна, които търсят убежище при нас?

11 март 2022 14:56,
Излъчване: Област Сливен преди 2 години, брой четения: 349
лого

В областната администрация и общините вече бе заявено желание от представители на бизнеса и от граждани да осигурят подслон на пристигащите от Украйна деца и възрастни, които заради войната търсят убежище. Какво трябва да знаят украинските граждани и техните домакини?

Първо, украинските граждани имат възможност да изберат един от три варианта за престой в страната ни: да получат незабавна временна закрила за поне 1 година; да кандидатстват за международна закрила /бежански или хуманитарен статут/ или да бъдат гости на България през следващите 90 дни като туристи, считано от датата на пристигане.

Второ, на 3 март 2022г. Европейският съвет приложи Директивата за временна закрила на украинските граждани, влизащи на територията на държавите-членки на ЕС, заради войната. Това дава възможност на всички украински бежанци да получат достъп до права на територията на България.

Трето, след като пристигнат и бъдат настанени в Сливен, гражданите на Украйна трябва да се регистрират в срок до 3 дни в Регистрационно-приемателния център в новозагорското село Баня или в най-близкото Районно управление на МВР, като подадат заявление за получаване на временна закрила и съответния документ – регистрационна карта. Тя се издава за срок от 1 година. Този срок може да бъде удължен, може и да бъде прекратен по-рано, ако войната приключи и мирът в Украйна бъде възстановен.

Четвърто, бежанците с временна закрила имат следните права: да останат на територията на Република България; да работят и да се обучават професионално; да ползват подходящо настаняване или средства за настаняване, ако е необходимо; да имат достъп до социално подпомагане, медицинска помощ при спешни случаи; да се върнат свободно в страната си.

Важно е да се знае, че съгласно действащото законодателство, хората от уязвимите групи- деца под 18 години, непридружени деца, бременни жени, самотни родители с непълнолетни деца, възрастни хора и хора с увреждания, със сериозни здравословни проблеми, психични разстройства, жертви на трафик или претърпели тежки форми на насилие, имат право на пълно медицинско обслужване като български граждани.

Пребиваващите като туристи заплащат медицинските прегледи и процедури по утвърдените тарифи.

Пето, децата и младежите до 18-годишна възраст, пристигнали от Украйна, имат право на безплатно обучение в училищата и детските градини. Записването става чрез Регионалното управление на образованието в Сливен с подаването на специални формуляри - http://ruo-sliven.bg/rioup/Zaqvlenie1.htm. С определеното лице за контакт в РУО – Сливен може да се установи връзка на телефоните: 044/611 012 и 0879 40 53 23.

Информация, свързана с правото на образование на децата, може да бъде получена и в сайта на МОН чрез линка https://mon.bg/bg/news/4708

Шесто, украински граждани с право на убежище или с предоставена международна закрила в България имат право да работят у нас без разрешение за достъп до пазара на труда. Хората със статут на бежанец или с хуманитарен статут могат да се регистрират като търсещи работа в дирекция „Бюро по труда“. Пълна информация е публикувана в сайта на Министерството на труда и социалната политика: https://www.mlsp.government.bg/dostp-do-pazara-na-truda-v-blgariya-za-grazhdani-na-ukrayna

В Националния портал за хората, засегнати от войната в Украйна https://ukraine.gov.bg/your-legal-status/, който бе създаден от доброволчески организации с подкрепата на правителството, може да се намери разнородна информация, включително и обяви на работодатели, желаещи да наемат украински граждани. Сред тях вече е регистриран работодател от Нова Загора.

Седмо, бежанците имат право на безплатна правна консултация. Те могат да я получат на горещите телефони, публикувани в сайтовете на министерствата. На място в Сливен тя може да бъде предоставена от адвокатите, регистрирани в Бюрото за безплатна правна консултация, или други адвокати от регионалната колегия. Офисът на колегията се намира на площад „Хаджи Димитър“ /до офиса на „Глобус С“/ в Сливен. Препоръчва се преди да се проведе консултацията да се установи контакт на един от следните телефони: 044/62-26-02 или на мобилен номер 0878 62 26 39. В рамките на деня ще бъде осъществена срещата с адвокат.

Областната администрация ще продължи да информира гражданите за всички решения, взети на национално и местно ниво, и за дейностите, свързани с приема и пребиваването на украински граждани в Сливенска област.