Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител Веселин Вълчев ще сезира ресорни институции за проблеми в Ябланово

01 април 2022 16:40,
Излъчване: Област Сливен преди 2 години, брой четения: 410
Областният управител В.Вълчев се срещна с кмета на Ябланово И. Идриз и зам.кмета на Котел Ш. Куванджъ

Областният управител Веселин Вълчев посети котленското село Ябланово. Това стана в отговор на проблеми, за които той бе сезиран от местното население в очакване за съдействие от ресорни институции. Заедно със зам.кмета на община Котел Шериф Куванджъ, който е и дългогодишен бивш кмет на селото, областният управител се срещна с настоящия кмет на Ябланово Исмет Идриз.

 

Ябланово е сред най-големите села в Сливенска област, с население от 5 200 души. Над 1000 от тях работят сезонно в чужбина, предимно в строителството в Германия. Сто души са работници в търговищкия завод „Шишеджам“, пътуват по два часа сутрин и вечер всеки ден. Други жители изкарват прехраната си като собственици или наети лица в 100-ина местни малки фирми. В училището се обучават над 300 деца. В Ябланово има практики на личен лекар и на стоматолог, които оказват медицинска помощ и на лица от съседни селища. През последните години населеното място разширява територията си заради строителството на нови жилищни имоти, с които броят на къщите вече достига 1300, с 36 улици, информира кметът Идриз. Все още има сериозни проблеми с инфраструктурата, съществува и остра нужда от разкриването на нови работни места, за да бъдат задържани младите хора в трудоспособна възраст в родното си място, обобщи Идриз.

 

„Ще заострим вниманието на Агенцията за инвестиции към Ябланово. Благоприятен факт за разкриването на ново производство е близостта на селото с Търговище и Шумен. Надежден партньор могат да бъдат и някои от големите фирми в областта, които изпитват недостиг от работна ръка и имат нужда от трудолюбиви хора“, каза областният управител. Неотдавна селото приключи с драстичните режими на питейна вода заради извършени значими ремонти. Но за подмяната на етернитовите водопроводи и за нова канализация ще са нужни сериозни финансови ресурси, които могат да се потърсят чрез европейските програми. За компетентно съдействие ще бъде информиран екипа на МОСВ. В близките дни ще бъде подновено искането на училището в Ябланово за построяването на физкултурен салон. Заради липсата на такова спортно съоръжение децата и учениците в голямото учебно заведение провеждат часовете си по физкултура в класните стаи, когато е студено навън.

 

По време на срещата бе обърнато и внимание на битови неуредици, свързани с новия молитвен храм в Ябланово. Той все още не е присъединен към елмрежата. С участието на Мехмедали Пътърлъ, председател на мюсюлманското джамийско настоятелство, ще бъде поискано от електроразпределителното дружество да бъдат предприети необходимите действия.

 

След посещението в Ябланово областният управител Веселин Вълчев и зам. кметът на община Котел Шериф Куванджъ направиха оглед на речното корито в района на с. Тича и на Котел, където през последните две години станаха наводнения с материални щети върху десетки жилищни имота.

 

Предстоят и други посещения на областния управител в населени места, за които местните общности са потърсили съдействие от държавата.

Снимки

момент от срещатапосещение в стария молитвен дом, който е действащ и към момента старият молитвен домновият молитвен домучилището в Ябланово е пълно с деца, но няма физкултурен салонкметството