Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

ОТ 15 ДО 17 АПРИЛ 2022Г. ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО МЕХАНОТЕХНИКА – СЛИВЕН е домакин на Националния финал

15 април 2022 22:31, Костадинка Георгиева (ПГ по Механотехника)
Излъчване: ПГ по Механотехника преди 2 години, брой четения: 978
снимка3

ОТ 15 ДО 17 АПРИЛ 2022Г. ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО МЕХАНОТЕХНИКА – СЛИВЕН е домакин на Националния финал на

НАЦИОНАЛНОТО СЪСТЕЗАНИЕ

„НАЙ-ДОБЪР МЛАД АВТОМОНТЬОР И ВОДАЧ НА МОТОРНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО (МПС)”

ОРГАНИЗАТОР: МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА (МОН)

 

СЪОРГАНИЗАТОР: ИНТЕР КАРС БЪЛГАРИЯ ЕООД

 

В България националното състезание „Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС“ се провежда от 2008 г. и е част от състезанията по професии, организирани от Министерство на образованието и науката. От 2016 година Интер Карс България се включва активно при провеждането на състезанието, първоначално чрез спонсорство, предоставяйки награди за победителите на регионалните и националния етапи. От 2018 година националната надпревара е част от международното състезание Young car mechanic и на национално ниво Интер Карс България е съорганизатор заедно с МОН, а на международно участва заедно с останалите страни - организаторки.

Участници във финала са отбори от:

1. Професионална гимназия по механоелектротехника „Юрий Гагарин“, гр. Петрич

2. ПГ по Транспорт - Виноградец, общ. Септември, обл. Пазарджик

3. Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“, гр. Габрово

4. Професионална гимназия по транспорт „Никола Йонков Вапцаров”, гр. Сливница

5. Професионална гимназия по механоелектротехника „Акад. Ангел Балевски“, гр. Троян

6. Професионална гимназия по транспорт, обслужване и лека промишленост, гр. Добрич

7. Професионална гимназия по механотехника , гр. Сливен

ЦЕЛИ НА СЪСТЕЗАНИЕТО

Да се осигури възможност на учениците от професионалните гимназии да:

• демонстрират теоретичната подготовка, практическите умения и компетентностите, придобити при обучението по професията за изпълнение на автомонтьорски операции, спазване на правилата за движението по пътищата и безопасно майсторско управление на автомобила;

• изявят формираните в процеса на обучението професионално-личностни качества - комуникативност, трудова дисциплина и етика, работа в екип, адекватни реакции при управлението на МПС и др.

ПЪРВИ КРЪГ-ТЕОРЕТИЧНИ ТЕСТОВЕ

А. Теоретичен тест за автомонтьори – национален кръг (20 въпроса) – за оценяване теоретичното приложение на формирани в процеса на обучението знания, умения и компетентности по учебните предмети по устройство, обслужване и ремонт на МПС (участват и тримата състезатели от отбора).

Теоретичният тест се генерира от база данни с въпроси, която е обща за всички държави, участнички в международното състезание „Young Car Mechanic”. В деня на състезанието тестът се генерира и оценява в компютърен вариант от системата на https://youngcarmechanic.bg/ .

Б. Теоретичен тест за водачи на МПС (участват и тримата състезатели от отбора) – за оценяване теоретичното приложение на формирани в процеса на обучението знания, умения и компетентности по БДП. Тестът се генерира и оценява в компютърен вариант от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“.

 

ВТОРИ КРЪГ – ПРАКТИЧЕСКИ ЗАДАНИЯ

 

А. Практически задания за автомонтьори

Б. Индивидуално практическо задание за водач на МПС

 

Класиралият се на първо място в индивидуалното класиране за най-добър млад автомонтьор на националния кръг получава правото за участие в - международния финал – Унгария, 24 - 26.06.2022г.

Гости на официалното откриване на състезанието бяха г-жа Кристиана Добрева – Станкова - началник на РУО – Сливен, доц. д-р инж. Койчо Атанасов – зам.-ръководител на Факултет и колеж – Сливен към ТУ – София, доц. д-р инж. НЕВЕН КРЪСТЕВ – декан на Факултет и колеж – Сливен към ТУ – София, Веселина Тонева – зам. председател на Общинския съвет – Сливен, Ива Тарагошева старши експерт ПО, Чавдар Здравков от МОН