Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Предстои премиера на книгата, посветена на родения в Сливен легендарен кмет на София– инж. Иван Иванов

03 май 2022 10:55, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди около 1 година, брой четения: 391
Kniga

В Сливен предстои премиера на книгата на журналиста Станислав Колев „Кметът на София: инж. Иван Иванов“. Събитието е насрочено за 4 май, сряда, от 18 ч. в зала „Май“.

За автора на книгата Станислав Колев, роденият в Сливен инж. Иванов е мечтател, една от най-прекрасните фигури в историята на София. Като кмет той организира голям международен конкурс за урбанисти от Европа и избира градоустройствения план на проф. Адолф Мусман, който започва да осъществява през 1938 г. Войната спира инж. Иванов в реализацията на плана. Днес, като спомени от този план са парковете на София – Южен парк, Западен парк, Северен парк. Книгата разказва за житейските, професионални и управленски стъпки на Иван Иванов – инженерът и строителят на модерна София, управлявал града от 1934 г. до 1944 г.

По време на неговото управление е изграден Рилският водопровод и е осигурен достъп на софиянци до чиста питейна вода. И днес в облика на София се открояват сградите на БНБ, Съдебна палата, МВР. Инж. Иванов прави първата модернизация на архивите на софийска община, по немски образец, с което се улеснява обслужването на гражданите. По негова инициатива започва изграждането на т.нар. работнически жилища, след като изучава опита на Виена и Прага.

Предговорът на книгата е на проф. Андрей Пантев, издател е фондация „Трейс за хората“.

 

Снимка: Internet