Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Българската диаспора на град Твърдица в Молдова получи за първи юни дарение от Община Сливен

01 юни 2022 13:13, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди около 1 година, брой четения: 377
Darenie_Moldova

Изпратеното от Община Сливен дарение за жителите от българската диаспора на град Твърдица, Тараклийски район, Република Молдова, бе получено за първи юни, когато цялата международна общност отбелязва Деня на детето.

В началото на декември миналата година кметът Стефан Радев посрещна делегация от кметството в Република Молдова, водена от кмета Георгий Попов. В рамките на срещата тогава беше отправена молба от страна на гостите за съдействие във връзка със закупуване на оборудване в полза на местната общност от българската диаспора в района. Молбата бе приета радушно от сливенския градоначалник, който пое ангажимент за съдействие за нашите сънародници. Той внесе предложение за предоставяне на дарение в Общинския съвет, който единодушно го одобри на редовната си сесия през януари 2022 г. Дарението е в размер на около 15 хил. лв. и включва - рехабилитационна количка за деца в седящо положение, необходима на рехабилитационния център в град Твърдица, екипировка и оборудване за детски футболен клуб при Дом на културата, спортни екипи и обувки (32 комплекта), мрежи за футболни врати, топки, косачка за трева, пейки за зрители, телевизор и настолен компютър с монитор.

„Искам да благодаря на Община Сливен и лично на кмета Стефан Радев за прекрасните подаръци, които бяха изпратени за децата на град Твърдица. Те ще бъдат дадени на малки спортисти и деца със специални нужди. В Международния ден на детето, съм сигурен , че ще им доставят само усмивки и радост. Дълъг живот на всички деца и на нашите приятели от общността на Сливен“, заяви кметът на Твърдица Георгий Попов.

В град Твърдица, Тараклийски район, Република Молдова, преобладаващото население е българско – наследници на българите, преселили се от нашите земи преди повече от 200 години.

Договорът за побратимяване между Сливен и Тараклия е подписан на 29 юни 2012 г. в град Тараклия, Република Молдова. Населението на град Тараклия е около 15 000 души, като 78 % от тях са българи. Преобладаващо българско (над 65 %) е населението и в Тараклийски район, а в редица населени места като град Твърдица, селата Кайраклия, Валя Пержей и др., българите са над 90 % от жителите.

 

Снимки

Darenie_MoldovaDarenie_MoldovaDarenie_MoldovaDarenie_Moldova