Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Масла за красива кожа - видове, ползи, как да се прилагат

29 юли 2022 08:03, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Без източник преди около 1 година, брой четения: 839
Масла за красива кожа

Отдавна не е тайна, че натуралните масла са най-важните компоненти на повечето козметични продукти. Тези природни чудотворни средства могат да дадат на кожата ви „втора младост“. Основното нещо е да се научите как да ги използвате правилно.

Разновидности и свойства на маслата

Маслата за кожата се делят на три вида: етерични, базови и козметични.

Етеричните масла са чисто висококонцентрирано вещество, състоящо се от смес от миризливи и летливи вещества. Те се произвеждат чрез водна или парна дестилация от цветя и растения.

С редки изключения, те не се използват в козметологията в чист вид, а се нуждаят от "транспорт" (базови масла, соли, козметични продукти).

Козметичните масла са готови за употреба продукти. Те съдържат няколко съставки, включително:

• Базови масла

• Етерични масла

• Емулгатори

• Вода

• Екстракти

Можете да намерите козметични масла от различни производители за грижа за кожата на лицето, тялото, ръцете и ноктите. Разгледайте прекрасните масла за лице Етерика!

Купувайте масла само от доверени производители.

Маслата имат отлични "проникващи" способности, бързо се абсорбират и активно засягат не само горните слоеве на епидермиса, но и подкожната мастна тъкан.

По своя състав естествените масла са близки до себума, което ги отличава благоприятно от изкуствените козметични продукти. Възстановяват кислородния баланс на кожата и допринасят за нейната хидратация и тонизиране.

Те могат да имат противовъзпалителни, стягащи, овлажняващи, тонизиращи и антицелулитни ефекти върху кожата. Има редица масла, които са незаменими при лечението на проблемна кожа (акне, алергични реакции).

Важно: естествените растителни масла могат да причинят алергична реакция, така че преди употреба трябва да направите индивидуален тест за поносимост!

Когато избирате масла, трябва да вземете предвид вида на кожата и нейните възрастови характеристики.

Най-добрите етерични масла за лице и тяло

Най-популярните и полезни етерични масла за кожата:

 

• Лавандула

• Чаено дърво

• Цитрусови плодове

• Роза

• Пачули

Етеричното масло от лавандула се смята за най-мощният женски помощник в борбата за красота и младост. Това е едно от малкото масла, които могат да се нанасят директно върху кожата без основа.

Лавандуловото масло има бактерицидни, седативни и тонизиращи свойства, активира обновяването на кожните тъкани, облекчава сърбежа и раздразнението. Отлично средство е при изгаряния и акне. Трябва да нанасяте неразредено лавандулово масло няколко пъти на ден върху засегнатата област (пъпка).

Мазната проблемна кожа е идеална за етерично масло от чаено дърво. Използва се локално или като част от козметиката. Маслото от чаено дърво също е добро за малки порязвания и ухапвания от насекоми. Достатъчно е да намажете засегнатата област с маслото няколко пъти и възпалението ще намалее значително, а порязването ще заздравее много по-бързо.

Етеричните масла от цитрусови плодове са заряд на младост и оптимизъм, ароматът им подобрява настроението, тонизира и влияе положително на емоционалния фон. Портокаловото масло се използва широко в козметологията, по-специално в борбата с целулита.

Розовото масло има мощен подмладяващ ефект. Овлажнява, тонизира и зарежда клетките на кожата със сила и енергия. Розовото масло се използва активно за предотвратяване на бръчки, много е ефективно в борбата с промените, свързани с възрастта.

Маслото от пачули е намерило доста широко приложение в козметологията. Продуктите, обогатени с това етерично масло, ще помогнат за възстановяване на уморената кожа.

То овлажнява кожата, придава й свежест и еластичност, стяга порите, премахва раздразнението, а също така насърчава бързото обновяване на епидермалните клетки.

Натурални (базови) масла за кожа на лице и тяло

Полезни растителни масла за кожата:

• Маслина

• Жожоба

• Морски зърнастец

• Кокосов орех

• Масло от гроздови семки

Маслото от жожоба се използва доста активно за козметични цели. Има антисептични, овлажняващи, противовъзпалителни, хипоалергенни и други лечебни свойства.

 

Маслото от жожоба тонизира и овлажнява кожата, подобрява нейната еластичност, бори се с обриви, намалява бръчките (особено около очите) и подобрява тена. Това масло е полезно за кожата на устните, омекотява и овлажнява сухите напукани устни.

Маслото от гроздови семки е уникално по своята гъвкавост и е подходящо за всеки тип кожа. Съставът на маслото съдържа полифеноли, които са подобни по структура на женския хормон естроген, който контролира производството на колаген и забавя процеса на стареене.

Маслото от гроздови семки подхранва и овлажнява кожата, стимулира производството на колаген и еластин, подобрява текстурата на кожата и премахва пигментацията. В допълнение, гроздовото масло лекува розацея, укрепва кръвоносните съдове и нормализира метаболитните процеси в кожата.