Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Заседание на Областния съвет за координиране изпълнението на Областната стратегия за развитие на социалните услуги

14 март 2011 16:05,
Излъчване: Област Сливен преди 13 години, брой четения: 1136
снимка

На 14.03.2011 г. /понеделник/ от 11 часа се проведе първото заседание на Областния съвет за координиране изпълнението на Областната стратегия за развитие на социалните услуги. Поводът за днешното заседание е конституирането на този съвет.

В приета и утвърдена Областна стратегия за развитие на социалните услуги /2011 – 2016 г./ в края на месец октомври 2010 г. беше определена рамката за провеждане на политиката на правителството в сферата на социалните услуги на територията на област Сливен. В институционалната рамка за изпълнение на Областната стратегия е заложено учредяване на Областен съвет за координиране изпълнението на стратегията за развитие на социалните услуги /Областен координационен съвет/.

Съветът се създава със заповед на областния управител и ще подпомага неговата дейност при координиране работата по изпълнение на целите, приоритетите и конкретните дейности на стратегията.

По правилник председател на Областния съвет за координиране изпълнението на Областната стратегия за развитие на социалните услуги е областния управител на Област Сливен.

В състава на Областния координационен съвет са включени заместник-кметове на общините на територията на областта; директорите на териториалните поделения на Агенцията за социално подпомагане; представители на териториални структури на централната държавна администрация, имащи отношение към дейностите по предоставяне на социални услуги; представители на неправителствени организации, чиято дейност е свързана с предоставяне на социални услуги.

На днешното заседание се дискутира и обсъди работата на общините по разработване на Общински стратегии и годишния план за развитие на социалните услуги. Срокът за приемането, на които е съгласно Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане е до 30 април.

Основната цел на всички тези процеси е разработване на система от социални услуги в общността на територията на цялата страна, които изцяло да заменят институционалния тип грижа за деца, като се закрият съществуващите специализирани институции. От началото на 2010 г. приоритетните дейности са насочени към подготовка и практическо закриване на Домовете за деца с умствена изостаналост в цялата страна.

В изпълнението на приетата от правителството стратегия за деинституционализация, на 24.11.2010 г. от Министерски съвет е приет План за действие за нейното изпълнение.

За изпълнение на дейностите, заложени в плана е осигурено финансиране по ОП „Регионално развитие” /за строителство на нови услуги и инфраструктура/ и по ОП „Развитие на човешките ресурси”. Общините следва да представят проектни предложения по отворените за кандидатстване схеми.

Чрез Областния съвет за координиране изпълнението на Областната стратегия за развитие на социалните услуги ще се постигне по-добра координация между институциите при реализацията на планираните в стратегията дейности.

 

Снимки

снимкаснимка