Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител проведе работна среща за обсъждане на предложението за Национална карта на социалните услуги

08 ноември 2023 17:03, Гергана Георгиева (Областна администрация Сливен)
Излъчване: Област Сливен преди 5 месеца, брой четения: 247
срещата вчера

На 7 ноември областният управител на област Сливен Марин Христов проведе работна среща, с цел обсъждане между общините на територията на областта на предложението за Национална карта на социалните услуги, в частта за услугите на областно ниво.

На срещата присъстваха директорът на Регионална дирекция за социално подпомагане и експерт от дирекцията, директорът на Регионална здравна инспекция – Сливен, заместник-кметове и експерти от четирите общини.

Съгласно разпоредбите на Закона за социалните услуги и Наредбата за планирането на социалните услуги на база изготвени от общините анализи и предложения за планиране на социалните услуги, от Агенцията за социално подпомагане са изготвени анализ на потребностите на национално ниво от социални и интегрирани здравно-социални услуги, които се финансират изцяло или частично от държавния бюджет и предложение за Национална карта на социалните услуги.

В рамките на срок от 30 дни – до 9 ноември, се провеждат публични дискусии и обсъждания на общинско и областно ниво на двата документа (анализът и предложението за картата).

В рамките на проведената работна среща бяха обсъдени планираните в Националната карта социални и интегрирани здравно-социални услуги за област Сливен, като представителите на четирите общини изразиха своите мнения и предложения в частта за услугите на областно ниво. Предложенията основно касаят завишаване на планираните за отделни услуги брой места съобразно идентифицираните потребности в общините.

Обсъдени бяха и други въпроси, свързани с дейността на съществуващите и предстоящите за разкриване услуги, казуси със социален характер, по които работят различните институции.

В резултат на проведеното на срещата обсъждане общините стигнаха до съгласие, изразено в съвместно становище по Националната карта, което ще бъде подписано от кметовете на четирите общини и изпратено в Агенцията за социално подпомагане чрез Регионалната дирекция.