Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Премиерът акад. Николай Денков: Белгийска компания ще инвестира 1,1 млрд. евро в Стара Загора, Бургас и Пловдив

13 декември 2023 10:07, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 5 месеца, брой четения: 270
Премиерът акад. Николай Денков: Белгийска компания ще инвестира 1,1 млрд. евро в Стара Загора, Бургас и Пловдив

Нова мащабна инвестиция в размер на 1,1 млрд. евро ще бъде реализирана в Стара Загора, Бургас и Пловдив. Това обяви министър-председателят акад. Николай Денков, след като се срещна с президента и основател на белгийската компания „ABEE“ (Avesta Battery & Energy Engineering) Ношин Омар. В разговора участваха също министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева, министърът на финансите Асен Василев, министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов и белгийският посланик Фредерик Мьорис.

Инвестиционното намерение е за производство на ново поколение батерии, които намират широко приложение в автомобилната индустрия. То ще се реализира през следващите 3 до 5 години, като поетапно ще се изграждат трите му основни елемента. В Пловдив ще бъде построена изследователска и развойна база, където ще бъдат подготвяни и висококвалифицираните специалисти от България за проекта. Най-големият дял от инвестицията ще бъде реализиран в Стара Загора, където е предвидено да има завод за производство на литиево-йонни батерии. Заводът ще има възможност да увеличи капацитета си на производство от 10 до 20 гигавата годишно. Третият компонент е свързан с извличането на метали, които да бъдат влагани в производството на батериите. Благодарение на инвестицията ще бъдат разкрити повече от 1000 работни места.

„Говорим за кръгова икономика – трите компонента се допълват взаимно“, изтъкна премиерът акад. Николай Денков. От своя страна президентът на компанията „ABEE“ Ношин Омар посочи, че става дума за производство с нисък въглероден отпечатък, което изцяло се вписва в европейското усилие за борба с климатичните промени. Рециклирането също ще се извършва по екологосъобразен начин. Амбицията на инвеститорите е в Пловдив да бъде създаден най-големият научноизследователски център, който ще постави България на картата на иновациите.

„Реализирането на такава инвестиция е от стратегически интерес за България - както по отношение на технологиите, които ще се прилагат, така и по отношение на развитието на регионите“, заяви премиерът акад. Николай Денков. Министър-председателят беше категоричен, че именно това е един от начините България да премине от икономика на „евтината работна ръка“ към икономика на високата добавена стойност.