Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Приет бе Държавния план-прием за учебната 2024/2025 година в професионалните и профилирани училища в областта

13 февруари 2024 17:15, Гергана Георгиева (Областна администрация Сливен)
Излъчване: Област Сливен преди 2 месеца, брой четения: 83
Постоянна комисия по заетост

Информация от 13.02.2024 г.

 

Постоянна комисия по заетост прие Държавния план-прием (ДПП) за учебната 2024/2025 г. в професионалните и профилирани училища в област Сливен.

Заседанието се проведе на 13 февруари в Областна администрация под ръководството на областния управител инж. Маринчо Христов. На него присъстваха директори на дирекциите „Бюро по труда“, „Инспекция по труда“ и „Социално подпомагане“, началникът на Регионалното управление на образованието, представители на общини и експерти от РУО, отдел “Статистически изследвания“-Сливен, както и представители на синдикални и работодателските организации в област Сливен.

Към момента на територията на областта ДПП осъществяват 8 професионални гимназии (7 държавни и 1 общинска), 3 профилирани гимназии, 9 средни училища, едно обединено училище, едно спортно училище (към Министерството на младежта и спорта) и две училища по изкуствата (към Министерството на културата).

Очакванията са през следващата учебна 2024/2025 година е да бъдат разкрити 36 професионални и 18 профилирани паралелки, съобразно броя на седмокласниците в областта, който към 01.02.2024г е 1818.

Със STEM профил(наука, технологии, инженерство и математика) и професия са 57,48 % от общия брой на местата, като интензивно изучаване на чужд език е заложено в 6 профилирани паралелки.

Планираните паралелки в т.нар. дуална система на обучение, която се осъществява паралелно в училище и в предприятие са 5,5. 4 от тях са в ПГТО„Д. Желязков“ - Сливен, 1 в ПГ по механотехника - Сливен и 0,5 ПГ по селско стопанство - Нова Загора.

Една е предложената паралелка от Списъка на защитените от държавата специалности от професии за следващата учебна година и тя е в СПГСГ „Арх. Г. Козаров“ – Сливен, специалност „Сухо строителство“.

Паралелките със специалности от професии, по които е налице очакван недостиг от кадри на пазара на труда, ще са 11,5, а обучението по професии за придобиване на втора и трета степен на професионална квалификация, ще бъде разпределено съответно в 8 и 28 паралелки.

По заявка на училищата се разкрива прием по 2 нови специалности: в ПГ по механотехника – Сливен, специалност „Електрически превозни средства“ и в ПГТО „Добри Желязков“ – Сливен, специалност „Графичен дизайн“. И двете специалности ще бъдат без интензивно или разширено изучаване на чужд език.

В хода на срещата работодателските организации изразиха мнение, че в Област Сливен броят на незаетите лица между 18 и 24 г. е относително голям. Според областния управител е налице необходимост от предприемане на мерки за приобщаване на младите към пазара на труда, за да не се налага внасяне на чуждестранна работна ръка, както и текучество на кадри извън пределите на страната.

На проведеното вчера заседание на Постоянна комисия по заетост бяха поканени и представители от Областния информационен център(ОИЦ), за да презентират актуалната за кандидатстване процедура BG05SFPR002-1.012 "Устойчива заетост за хора в неравностойно положение", Програма "Развитие на човешките ресурси" 2021-2027, чиято цел е осигуряването на устойчива заетост на лица в неравностойно положение, включително чрез адаптиране на работни места за хора с увреждания. Общият бюджет на процедурата е 100 млн. лева. Безвъзмездната финансова помощ за проект може да бъде от 40 000 лв. до 391 166 лв. и представлява минимална помощ (de minimis). Допустими кандидати са работодатели, съгласно дефиницията на § 1., т. 1 от Допълнителните разпоредби на Кодекса на труда, с изключение на бюджетни организации.

 

 

Повече информация относно кандидатстването по тази процедура можете да намерите в прикачения файл или на следния уеб адрес:

 

 

Снимки

Постоянна комисия по заетостПрограма за развитие на човешките ресурси

Файлове