Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Кукери изпълниха ритуал за здраве и плодородие в котленското село Пъдарево

19 февруари 2024 09:57, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 2 месеца, брой четения: 192
Кукери изпълниха ритуал за здраве и плодородие в котленското село Пъдарево

Кукери изпълниха ритуал за здраве и плодородие в котленското село Пъдарево на 17 и 18 февруари, съобщиха от пресцентъра на община Котел. В събота те обиколиха домовете на хората, а в неделя, многобройната група събра жители и гости на площада в селото.

 

В основата на обреда е имитиране на сеитба и заораване, а главна роля в изпълненията на ритуалите има „булката“. Кукерската група бе съставена от много колоритни и различни образи, които имаха за цел да прогонят злото, да сплотят хората и да дадат път на доброто. Поверието гласи, че ако пипнеш кукер, ще ти върви през цялата година, затова кукерите, тропайки с чановете си, обикаляха от къща на къща и пожелаваха на стопаните им добра годината и берекет по нивите, градините и лозята.

 

Празникът „Кукерски игри“ – Пъдарево 2024 г. се провежда по традиция след „Трифон Зарезан“, в третата седмица на месец февруари и от години събира на едно място жители и гости от близките градове и села.

 

Кукерството в котленското село е традиция, която се предава от баща на син повече от 80 години, посочват от общинския пресцентър. Няма къща в селото, която да не пази архивни кадри с кукери още от миналия век. Предават се на следващото поколение и саморъчно изработените костюми. Чановете към един кукерски костюм започват от 7 и стигат до 50 на брой.

Източник: БТА Сливен
Велина Василева
Снимка: Община Котел