Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Представиха напредъка по Концепцията за интегрирани инвестиции на Община Сливен

28 март 2024 02:21, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди около 1 месец, брой четения: 120
брифинг

На близо 100 млн. лева възлиза общата сума на проектите, с които Община Сливен кандидатства за европейско финансиране през новия програмен период, съобщи кметът Стефан Радев на брифинг с участието на ресорния си заместник по икономическото развитие инж. Стоян Марков и началника на отдел „Общинско развитие, проекти и програми“ Митка Крълева. На срещата с журналисти бе дадена информация за процеса на одобрение.

 

Сегашният програмен период, за разлика от предишния, е организиран на съвсем друг принцип. „Залага се на териториални инвестиции, които да са съвместни в даден регион или в по-голям регион, обхващащ няколко района за планиране“, припомни Радев. В тази връзка през септември м.г. Община Сливен изготви Концепция за интегрирано териториално развитие, в която е водещ партньор. Включи се и в още шест концепции на други кандидати, сред които общините Бургас и Ямбол. И седемте преминаха през първия етап за административно съответствие, съобщи Митка Крълева. Става дума за инфраструктурни проекти, които ще се финансират от основната за периода програма – „Развитие на регионите“.

 

Концепцията, в която община Сливен е водеща, е „Интегрирани инвестиции в новото поколение – за образовани, активни и работещи в региона млади хора“, с партньорското участие на общините Ямбол, Тунджа, Стралджа, „Индустриален парк – Сливен“ ЕООД, няколко училища в града, РИМ „Д-р С. Табаков“, ХГ „Д. Добрович“, „Е. Миролио“ ЕАД и други организации. Общата стойност на безвъзмездната помощ е 74 млн. лева, от които 72 млн. и 250 хил. са за инфраструктура в четирите общини.

 

Най-големият обект на Сливен със заложена стойност от 30 млн. лева е за създаването на довеждаща и вътрешна инфраструктура в зона „Север“ на бъдещия индустриален парк – изграждане на връзка с главния път ІІ 53, В и К – мрежа, електро – и газоснабдяване, кабелни линии за електронни съобщителни линии и др. Втори по големина обекти в тази концепция са училищата ППМГ „Д. Чинтулов“, ПГПЗЕ „З. Стоянов“ и ОУ „Д. Рохов“.

 

Два обекта са заложени за зелената инфраструктура. Единият от тях е иновативен не само за Сливен, а и за страната – оформяне на тренировъчни площадки на открито за реакция при бедствия и аварии, където децата и учениците ще се обучават. Другият е за усвояване на терените на бившите военни поделения и превръщането им в атрактивна градска среда. Сред приоритетните обекти е колодрумът и превръщането му в мултифункционално съоръжение с 1 200 седящи места.

 

„Това, за което се борим, е да бъдат одобрени концепциите, в които участва община Сливен – на първо място нашата, но и на останалите партньори. В концепцията на община Бургас имаме заложени много мерки за града и селата от региона – освен подобрения в общинските ДКЦ-та, в детското отделение на областната болница, предвидени са и ремонти на здравните служби и районите около тях в 16 села. В концепцията на община Ямбол пък имаме заложени инвестиции в градската среда: благоустрояването на кварталите – нещо, което започнахме и казахме, че ще надграждаме. Вече се проектират такива зони в „Дружба“, „Сини камъни“, „Българка“ и „Клуцохор“, съобщи от своя страна кметът Радев.

 

Другият инструмент, по който Общината работи, е Планът за възстановяване и устойчивост. По ПВУ ще бъдат санирани 16 блока от първия етап на националната програма. Пет блока са подадени и за втория етап, който предвижда 20 % съфинансиране от сдруженията. Одобрен е съвместен проект с община Ямбол по градска мобилност – за още нови електробуси в Сливен и за велоалеи – в другия град. Одобрен е и проект за енергийно обновяване на зала „Сирак Скитник“. Друг голям проект – за основно обновяване и реформиране на Дома за стари хора, отне две години за подготовка и проектиране. Но в последния момент бе въведено бюджетиране на проектите по тази процедура по ПВУ, като за сливенския бюджетът не достига с над 2 млн. лева. За съжаление, по този план се работи с голямо забавяне, коментира Радев в отговор на журналистически въпрос.

 

Снимки

брифинг-2