Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Отделението по неонатология - с голяма благодарност за получени две дарения

11 юли 2024 14:35, Връзки с обществеността
Излъчване: МБАЛ "Д-р Ив.Селимински" преди около 1 седмица, брой четения: 559
Отделението по неонатология - с голяма благодарност за получени две дарения

Отделението по неонатология - с голяма благодарност за получени две дарения

Началникът на Отделението по неонатология към МБАЛ “Д-р Иван Селимински”-Сливен - д-р Таня Праматарова, изразява своята и на колегите си благодарност за получени две дарения.

Първото е от инициативата “Фотосесия с кауза” на фотографа Петя Паркова. С помощта на участниците са събрани средства, с които е закупен стирилизатор за отделението.

“Използваният до момента стерилизатор беше с дългогодишна употреба и морално остарял. Дареният нов съвременен апарат е необходим за стерилизация на шишета, биберони и други пособия за хранене на новородените бебета. С това се гарантира намаляване на риска от инфекции при хранене на малките ни пациенти”, казва в своя благодарствен адрес д-р Праматарова.

Второто дарение е от семейството на абитуриент, пожелало анонимност. Със средства, събрани на абитуриентския бал, е закупен съвременен апарат - пулсоксиметър за новородени. С него се следят денонощно сатурация/насищане на кръвта с кислород/ и сърдечна честота на малките пациенти. Апаратът е много щадящ и не създава дискомфорт на крехките новородени.

“Децата на България не избират кога и къде да се родят. Само ние можем да изберем да им помогнем, за да израснат здрави и щастливи. Неонатологичното отделение към МБАЛ „Д-р Ив. Селимински - Сливен“ е с основна мисия за опазване живота и здравето на новородените деца. То е единствено на територията на града за отглеждане, интензивно и специфично лечение, както и консултативна помощ на рискови и недоносени новородени”, пише д-р Праматарова.

 

През отделението годишно преминават около 1 500 новородени. От тях приблизително 15-16 процента са с различна степен на недоносеност, което нарежда областта ни на едно от първите места в страната по брой преждевременно родени бебета.

 

Снимки

Отделението по неонатология - с голяма благодарност за получени две даренияОтделението по неонатология - с голяма благодарност за получени две дарения

Файлове

--- [67.9KB]

Microsoft Word Open XML Document

--- [67.4KB]

Microsoft Word Open XML Document