Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител на област Сливен Христина Чолакова взе участие в научната конференция, посветена на 100 години от обявяването на Незав

14 септември 2008 20:02,
Излъчване: Област Сливен преди 15 години, брой четения: 1075

Проявата събра в петък и събота в сградата на Учредителното събрание във Велико Търново повече от 400 учени, интелектуалци, общественици и граждани.

„Трябва да имаме куража и силата да обединим все повече наши сънародници около тази кауза – модерна и просперираща България, страна със самочувствие и граждани с реализиран потенциал. Така, както са го мечтали нашите деди, тук в тази зала преди 100 години". Това заяви в приветствието си лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски. Той не скри вълнението си, че се намира в старопрестолния град и то по повод юбилейно историческо събитие, с което го свързва семейна приемственост и определи обявяването на Независимостта на България от Цар Фердинанд като съдбоносни, паметни мигове на национално единение и стремеж към държавен суверенитет. Според него, погледът към миналото винаги е полезен, тъй като историята ни учи на всичко, включително и на бъдеще и основната поука от този велик исторически акт е, че успехът идва след единението.

Двудневната проява включваше конференция на тема „Среща с историята – 100 години от провъзгласяването на Третото Българско Царство" и представяне на юбилейния албум „Дългът преди всичко", посветен на държавническото дело на Симеон Сакскобургготски по повод неговата 70-годишнина.