Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител Христина Чолакова издаде заповед във връзка с подготовката на област Сливен за работа при усложнени зимни условия ...

06 октомври 2008 17:46,
Излъчване: Област Сливен преди 15 години, брой четения: 982

Областният управител Христина Чолакова издаде заповед във връзка с подготовката на област Сливен за работа при усложнени зимни условия през есенно-зимния период и Указания на министъра на извънредните ситуации.

На основание чл. 64, ал. 1, т. 6 от Закона за защита при бедствия и чл. 32, ал. 1 от Закона за администрацията се изисква от кметовете на общини в срок до 15.10.2008 г. да регламентират със свои заповеди дейностите по подготовка за работа на общинските структури и търговски дружества на територията на общините от областта в условия на усложнена зимна обстановка. До 10 октомври те трябва да определят длъжностни лица от администрациите си, които да контролират и координират действията на търговските дружества, определени за поддържане на общинската пътна мрежа и улиците в населените места.

До 20 октомври кметовете на общини от област Сливен трябва да създадат необходимата организация за своевременно набиране, анализиране и обобщаване на информацията при усложняване на зимната обстановка чрез кметовете на населени места и дежурните длъжностни лица в търговските дружества и ведомства на територията на съответната община. Дежурните в общинските съвети по сигурността трябва да предават данните в реално време на дежурния в Оперативния комуникационно информационен център на Териториална дирекция „Гражданска защита" Сливен на телефон 044/633 112 и на дежурния по Областен съвет по сигурността.

Съгласно заповедта кметовете на общини трябва да подпомагат организирането на медицинското осигуряване в населените места с личен лекар и до 15 октомври съвместно с Регионалния център по здравеопазване да създадат необходимата организация за транспортиране на болни на хемодиализа, родилки и тежко болни до специализираните болнични заведения при усложнена зимна обстановка.

Необходимо е до 15 октомври т.г. да се актуализират телефонните указатели за оповестяване и координация на спасителните и неотложни аварийно-възстановителни работи и същите да се представят в Областна администрация Сливен. При получаване на информация от дежурния в Оперативния комуникационно информационен център на Териториална дирекция „Гражданска защита" Сливен за рязко влошаване на метеорологичните условия, свързано с обилни снеговалежи, снегонавявания и обледенявания трябва да се осигури денонощно дежурство на автомобил с повишена проходимост за оперативните групи, осъществяващи непосредственото ръководство на аварийно спасителните дейности.

Заповедта изисква още до 20 октомври кметовете на общини да организират и проведат технически преглед на техниката определена за зимно поддържане на пътната и улични мрежи, като се обърне внимание за наличие на мобилна връзка с водачите, осигуреността с пясък , сол, луга и други материали. Протоколите от извършените прегледи съдържащи: фирмата, техниката, регистрационните номера, водачите, мобилни и други телефони за връзка трябва да се представят в Областна администрация Сливен до 25 октомври. Същите трябва да имат готовност съвместно с органите на пътна полиция за промяна в организацията на движение по общинската пътна мрежа в зависимост от конкретните пътни и метеорологични условия, включително и за пренасочване или ограничаването му в отделни пътни участъци, както и да организират при необходимост допълнително сигнализиране с пътни знаци, указателни табели и други помощни средства на пътищата от общинската пътна мрежа.

Кметовете на общини трябва да създадат организация за снабдяване със стоки и услуги на населението при усложнена зимна обстановка. До 20 октомври трябва да се проведат заседания на общинските щабове за координация на спасителните и неотложни аварийно-възстановителни работи за организиране на взаимодействие на всички участници в дейностите по зимно поддържане на общинската пътна и улични мрежи.

До същата дата Териториална дирекция „Гражданска защита" Сливен трябва да извърши преценка на необходимостта от допълнителна техника и длъжностни лица за провеждане на аварийно спасителни работи при усложняване на обстановката, която при необходимост да се включи към съставните части от Единната спасителна система. Кметовете на общини е необходимо до 20 октомври да определят длъжностни лица от общинската администрация за информиране на средствата за масово осведомяване и населението при усложнена зимна обстановка, предприетите мерки, поведение на хората, вероятни срокове за ликвидиране на последствията.

Отново в срок до 20 октомври Регионалният инспекторат по образование – Сливен, съвместно с отделите „Образование" в общините, трябва да организират проверка на готовността за отопление на училищата и детските заведения, превоза на ученици от отдалечени населени места и създадената организация за преодоляване на критични ситуации произтичащи от снеговалежи, снегонавявания и обледенявания.

До тази датга кметовете на общини трябва да актуализират плановете за защита при бедствия в частта снегоновяване, обледеняване и свлачища, като информацията от актуализацията се представи в Областна администрация за актуализиране на областния план.

До 10 октомври Териториална дирекция „Гражданска защита" Сливен трябва да проведе среща с командира на поделение 22 220 - Сливен и кмета на община Сливен за организирането на координацията, взаимодейдтвието и реда за ползване на модулното формирование.

Съгласно заповедта до 25 октомври т.г. кметовете на общини трябва да представят на областния управител писмен доклад за извършената подготовка.