Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Изложба с находки от изминалия археологически сезон в Сливенско беше открита тази вечер в Регионален исторически музей – Сливен.

22 октомври 2008 16:49,
Излъчване: Област Сливен преди 15 години, брой четения: 1118
muzej

Сред гостите, уважили събитието в рамките на културната програма за празника на Сливен – Димитровден, бе и зам.-областният управител Фатме Мустафова, както и съпругата на покойния проф. д-р Георги Китов - Диана Димитрова.

Откривайки новите експонати, директорът на музея Георги Кюпчуков разказа, че през втория археологически сезон съвместно с експедиция „ТЕМП" на покойния д-р Китов, са направени проучвания в четири могили край Старо село и две край с. Калояново, които са попълнили фонда на музея с 204 нови находки.

Край с. Крушаре е разкрито богато погребение на тракийски цар-воин от края на V в. пр. Хр. Там са открили златен нагръдник, златен пръстен с плочка от лунен камък, сребърна фиала, бронзова каничка и други ценни находки. Много глинени съдове и накити от тракийската и римската епоха са намерени и при разкопките край Старо село.

„С последните находки се потвърди простото, но гениално твърдение на д-р Китов, че Долината на тракийските царе продължава на изток до големия завой на р. Тунджа и че по тези места е имало същия интензивен живот, както по земите край Казанлък", сподели г-жа Димитрова.

Снимки

izlojba