Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

На 23 октомври т.г. комисия посети и направи обстоен оглед на археологическия паметник на културата...

27 октомври 2008 16:48,
Излъчване: Област Сливен преди 15 години, брой четения: 1028
briefing

На 23 октомври т.г. комисия посети и направи обстоен оглед на археологическия паметник на културата „Източна могила” в землището на новозагорското с. Караново, за да установи състоянието й и определи мерки за нейното опазване.

Това е съгласно заповед на Министъра на културата, уточни на днешния брифинг областния управител Христина Чолакова. В състава на комисията са специалисти от НИПК, НАИМ-БАН, Областна администрация – Сливен, Община Нова Загора, полицията и музеите в Сливен и Нова Загора.

Могилата е една от шестте от могилен некропол, разположен в местността „Корията" на около 1 км северно от с. Караново. На 20 октомври т.г. по сигнал на кмета на селото са извършени незаконни иманярски разкопки, в резултат на които са разкрити части от колелата на антична колесница. Започнало е прокопаване на хоризонтален тунел, който останал недовършен. Това предполага, че колата е запазена във вида, в който е била положена в античността.

Тази надгробна могила нееднократно е била подлагана на незаконно разкопаване, а преди пет години по информация от местния музей от югоизточната й периферия иманяри са извадили друга антична кола. Могилата е със статут на археологически паметник на културата от национално значение. За опазването на артефакта и спасяването на информацията е необходимо спешно аварийно проучване на засегнатия от незаконното разкопаване сектор. Всяко забавяне ще създаде сериозен проблем за охраната на обекта и предпоставки за пълното му унищожаване.

След оглед комисията е излязла с решение незабавно да се пристъпи към такова проучване с цел спасяване на най-вероятно неограбената от иманярите антична кола. За финансовото му обезпечаване Исторически музей – Нова Загора трябва да представи на Община Нова Загора предварителна план-сметка, а в най-кратки срокове да кандидатства пред Министерството на културата и с предварителна план-сметка за средствата, необходими за първична и цялостна консервация и реставрация на античната кола. За да се предпази находката от неблагоприятни метеорологични условия, музеят в Нова Загора ще има грижата да монтира временно защитно покритие над иманярския изкоп. Необходимо е още Община Нова Загора, РУ-МВР и кметът на с. Караново да изготвят график за 24-часова охрана на могилата с цел предотвратяване на нови иманярски посегателства.

На определен етап от аварийното проучване трябва да се свика междинна комисия, която да се запознае с резултатите и да предложи окончателни предписания за опазването на паметника.