» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Марин Кавръков беше гост в предаване на сливенска телевизия

29 March 2012 17:15,
Emission of: District Sliven 12 years ago, number of readings: 1049
Интервю

Областният управител гостува на 28 март в студиото на Канал 6 в предаването „Акценти” с водещ Ани Гандева. В продължение на близо един час Марин Кавръков отговаряше на въпросите на водещата и зрителите по актуални теми, касаещи гражданите на Сливен.

Г-н Кавръков обяви в студиото, че се търси вариант за нова сграда на Държавен куклен театър – Сливен, защото в момента ръководството на театъра са принудени да плащат непосилен за тях наем за сградата, в която се помещават в момента. По негова инициатива и след разговори с вицепремиера Цветан Цветанов е сформирана работна група, в която влизат и министрите на икономиката, енергетиката и туризма и на културата, съответно Делян Добрев и Вежди Рашидов, за да се обяви конкурс или търг за сградата на бившата Популярна банка, която представлява държавна частна собственост, стопанисвана от Областния управител и същевременно паметник на културата. Идеята е спечелилият инвеститор да се ангажира с построяването на нова сграда на кукления театър в центъра на града, изграждане на нов театър с голяма сцена, работилница за кукли и занималня за работа с деца. До няколко месеца работната група ще придвижи необходимата документация и се очаква през лятото на 2013 година сливналии да имат нов куклен театър.

Друга интересна новина, която сподели Марин Кавръков със зрителите беше тази за посещението му в столицата по покана на вестник „Стандарт” и избора му в Обществения съвет за определяне на новите чудеса на България. Той е единствения областен управител, поканен в този съвет, в който ще вземат участие известни имена в областта на културното наследство, експерти от Министерство на културата и специалисти от БАН. В Сливен ще бъде организирана кръгла маса с участието на местни специалисти и ще се проведе дискусия за избор на чудесата на Сливен, които да ни представляват на национално ниво, като сред предложенията на г-н Кавръков се отличават Карановската селищна могила, един уникален археологически паметник – еталон в световен мащаб, картината „Бащин дом” на сливналията Йордан Кювлиев, която е единствената, спечелила международно признание и притежава богата история и обичая Еньова буля, една традиция, запазила се и до днес в с. Бяла.

Останалите теми, за които Областния управител информира гражданите бяха свързани със Сливенски минерални бани и Карандила, за терена на бившата тубболница, за лечебните заведения в Котел, както и за идеята за изграждане на паркове с ветрогенератори и произвеждането на зелена енергия, нещо в което ние вече сме пример и покриваме европейските изисквания и стандарти.

Областният управител отговори изчерпателно по всички теми на зададените му въпроси и получи покана за следващо участие в телевизията.