Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Марин Кавръков присъства на тържествата за празника на Котел в Деня на народните будители

02 ноември 2012 12:26,
Излъчване: Област Сливен преди 11 години, брой четения: 1160
Ден на народните будители и празник на Котел

Денят на народните будители – 1 ноември е официален празник на град Котел и беше почетен с тържествена програма в балканския град. В 9 часа бе отслужена празнична литургия от Негово Преосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий. В 10.30 се състоя тържествената сесия на общинския съвет в Котел, на която присъстваха народният представител от ПП ГЕРБ Десислава Танева, областният управител на Сливен Марин Кавръков и неговият заместник от Котел Христо Карабекиров, кметът на града Христо Киров и председателите на общинските съвети в Котел и Твърдица.

Областният управител приветства общинските съветници за празника, като отправяйки поздравите си им припомни да вземат светъл пример от възрожденските будители, които са мислили за общото благо и да работят съвместно в полза на гражданите. Кметът на града връчи почетни ленти и ключа на Котел на трима уважавани съвременни будители, допринесли със своята научна, културна и просветна дейност за обогатяването на духовния и културен живот на местната общественост.

Таня Гайтанджиева е родена на 29 декември 1922 г. в Котел. През годините тя последователно работи във вестниците: „Работническо дело”, „Икономически живот”, „Нова светлина”. Има стотици журналистически публикации в централния печат.

Освен журналист е и изследовател- фолклорист, писател и поет. Основен неин труд е книгата й „От извора песен струи”- автентични, нотирани народни песни от Котленско, в съавторство с проф. Николай Кауфман -

2 тома; автобиографичната книга „Под крилете на Балкана” – 2 издания; „Страници от времето” и др.Член е на Съюза на независимите български писатели и на съюза на Българските журналисти. Дългогодишен председател на културно- просветното дружество „Котленски край” в София и носител на Народен орден на труда - златен /1972 г./.

Стефан Шиваров е роден през 1922 г. в Котел и тук завършва гимназиалното си образование. Съвсем млад е, когато участва в I-та и II-та фази на Отечествената война, познава трудностите и несгодите й, но и опияняващото чувство за изпълнен дълг, победоносно участие и писане на история. През 1945 г. записва Юридическия факултет в СУ, но едва пет години по-късно има възможност да продължи образованието си. Заминава за Ленинград и Киев, където вече и професионално се свързва със своята любов - историята, записвайки Историческия факултет. Нови обстоятелства - предложение за работа в Министерството на външните работи в София - му налагат завръщане в родината. Нищо не успява обаче да скъса връзката му с историята - завършва задочно Историческия факултет на СУ през 1955 г. Завръща се в Котел и до ден днешен, далеч след пенсионирането си, продължава да работи, да милее, да отдава сърцето и труда на перото си на своя роден край.

Стефан Шиваров е единственият местен историк, който разработва самостоятелна глава в останалия неиздаден труд „История на Котел”, в който участва авторски колектив от шест научни светила. Поверен му е разделът „Котел между двете световни войни /1918-1944/”.

Михаил Колибаров е роден на 15.VІІ.1922 г. в Котел. Завършва висше образование със специалност “общо земеделие” в Селскостопанската академия – София. Повече от 36 години работи в селското стопанство като участъков агроном в с.Везенково, началник “Селско стопанство” в Околийско управление – Котел, началник на планов отдел в ДЗС и по-късно като директор “Промишлени дейности” в АПК – Котел. Пенсионира се през 1982 г. Повече от 15 години се занимава с краезнание и генеалогия, като е един от най-задълбочените местни изследователи в това отношение. Има над 300 разработки, особен интерес за него представляват големите възрожденски котленски родове: на С. Врачански, Н. Бозвели, Г. Мамарчев, Иван Белинов, Иванчо Сивов, Холевич, хаджи Гено Губиделников и др. Работи върху такива важни за историята на селището въпроси, като благоустрояването и водоснабдяването на града, ролята на църквите и свещенослужителите и други.

Книгата му “Принос към рода Софрониев” разглежда една от най-слабо проучените страни за голямата възрожденска фигура на Софроний Врачански – неговият род.

В 11.30 на площада пред общината се проведе церемонията по вдигането на знамената с участието на председателят на общинския съвет в Котел Христина Чолакова.

Марин Кавръков, Христо Карабекиров и депутатите Десислава Танева, Волен Сидеров и Десислав Чуколов заедно с останалите официални гости на събитието поднесоха венци и цветя на паметника на Георги Раковски в памет на неговото дело и на всички котленски възрожденци – Софроний Врачански, Неофит Бозвели, д-р Петър Берон и др.

Снимки

Ден на народните будители и празник на КотелДен на народните будители и празник на КотелДен на народните будители и празник на КотелДен на народните будители и празник на КотелДен на народните будители и празник на КотелДен на народните будители и празник на КотелДен на народните будители и празник на КотелДен на народните будители и празник на КотелДен на народните будители и празник на КотелДен на народните будители и празник на КотелДен на народните будители и празник на КотелДен на народните будители и празник на КотелДен на народните будители и празник на КотелДен на народните будители и празник на КотелДен на народните будители и празник на КотелДен на народните будители и празник на КотелДен на народните будители и празник на КотелДен на народните будители и празник на КотелДен на народните будители и празник на КотелДен на народните будители и празник на КотелДен на народните будители и празник на КотелДен на народните будители и празник на КотелДен на народните будители и празник на КотелДен на народните будители и празник на Котел