Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Проведе се тринадесетото заседание на Комитета за наблюдение на ОПРР

20 ноември 2013 14:46,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 815
Снимка

На 18-19.11.2013 г. във Велинград се проведе тринадесетото заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013“, участие в което взе областният управител Корнелий Желязков.

Заседанието беше открито от министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева. Тя отчете, че по оперативната програма са сключени 1085 договора с обща стойност на договорените средства в размер на 3,101 млрд. лева, което представлява 99% от бюджета на програмата. Разплатени са средства в размер на 1,734 млрд. лева, което представлява 56% от размера на договорените средства и 55% от бюджета на програмата.

През оставащите малко над 2 години до края на настоящия програмен период акцентът ще бъде върху интензивна работа по изпълнение на сключените договори и по верифициране и сертифициране на извършените разходи. За да има краен положителен резултат следва да се разплатят и верифицират още над 1,300 млрд. лева. Сериозно предизвикателство пред Министерството на регионалното развитие и Управляващия орган ще бъде застъпването на двата програмни периода и управлението на две оперативни програми през 2014-2015 г.

Министърът изрази своята подкрепа за това броят на градовете да бъде запазен на 67 в Оперативна програма „Региони в растеж”, която ще продължи ОП „Регионално развитие“ през периода 2014-2020 г. Министерството финализира методика за разпределение на финансовия ресурс по градове. Моделът за финансово разпределение предвижда възможност в средата на програмния период /2018 г./ актуализация и преразпределение на финансовия ресурс към по-активните градове. Това ще бъде възможно след извършване на средносрочна оценка за изпълнението на ОПРР 2014-2020 и усвояването на индикативните бюджети за всеки град. По този начин от активността на всеки град ще зависи дали ще се възползва от този допълнителен ресурс. Министър Терзиева се ангажира методиката да бъде утвърдена след съгласуване с един от основните партньори – националното сдружение на общините.

Министър Терзиева каза още, че основната цел е навременното стартиране на официалните преговори със службите на ЕК и своевременното одобрението на ОП „Региони в растеж“ от Комисията, за да започне реалното й изпълнение на възможно най-ранен етап през 2014 г.

По отношение на ОП „Региони в растеж” министърът уточни, че индикативният бюджет на програмата с включено национално съфинансиране е близо 1,4 млрд. евро. Рехабилитацията на първи, втори и трети клас пътища ще бъде допустима по програма „Региони в растеж”, при условие, че отсечките правят връзка към основните европейски транспортни коридори. За инвестиции в пътна инфраструктура по програмата са предвидени близо 170 млн. евро.

ПРЕЗЕНТАЦИЯ НА ОПРР 2014-2020

Файлове

ОПРР 2014-2020 [2.69MB]

Portable Document Format File